December 18, 2004

20th CENTURY BOYS

Naoki Urasawa
Planeta deAgostini, 208p, B/N, 7'95€

De l'autor de l'aclamada sèrie sorpresa d'aquesta temporada, “Monster”, ens arriba ara aquesta “20th Century Boys”, un manga de ciència-ficció en sentit ampli que combina les conspiracions mundials amb els drames personals. És també i potser sobre tot, una obra coral amb multitud de personatges que juguen en una trama dominada pel misteri. La història, de la qual per ara només coneguem dos volums, perfila ja un puzzle que anirem descobrint poc a poc. En efecte, la dosificació dels esdeveniments amb un ritme magistral és una de les principals virtuts d'un guió fet amb una tècnica excel·lent. No m'estic extralimitant en l'ús dels adjectius, Urasawa és un gran artesà del guió que sap utilitzar les nombroses tècniques que coneix per mantenir el lector completament atrapat en la lectura.

Alhora, el dibuix, que jo qualificaria simplement de correcte, es veu potenciat fins a límits insospitats per una narració gràfica que juga sobre tot amb la planificació amb diversos fins: contar fets, crear espais i atmosferes, transmetre sensacions, definir personatges... De veritat, val la pena detenir-se a estudiar aquest ús tan acadèmic que en fa Urasawa de la narració gràfica. Però, no voldria que vos féreu una falsa impressió d'aquest còmic, no és gens cerebral, tot el contrari, hi ha un interès humanista realment admirable per una obra que en el fons és tant de gènere.

En conclusió, ho diré clar, jo no puc esperar a llegir el tercer volum així que, donades també les característiques d'aquesta sèrie, he de recomanar-la vivament a tot el món. Per cert, sembla que Planeta poc a poc va acostant-se a l'estàndard actual per a la publicació de manga i en aquest cas s'ha decidit per fer-ho en toms sencers.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las December 18, 2004 2:22 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?