June 14, 2006

DÁMSMITT

damsmitt.jpgKike Benlloch, Manel Cráneo
Dibbuks, 64 pàgines, bitò, 10€

“Dámsmitt” és un còmic de ciència ficció retro d'ambient victorià, gairebé “steam punk” però no exactament. A les seves pàgines trobarem la peripècia de dos empleats del servei postal que serveix per presentar un món que viu immers en les seves contradiccions. La moral imperial que el domina es veu boicotejada pel sorgiment dels primers moviments anarquistes. Precisament és la sensació de coherència d'aquell món allò que en destaca ni més ni menys que Jason Lutes al pròleg. I és cert que resulta admirable la feina de síntesi realitzada, doncs en un sol àlbum, i a través de diverses tècniques com les múltiples trames i la cura als detalls, és capaç de transmetre'ns una gran versemblança. I potser siga aquesta sensació que aquest món “continua” la que el fa tan interessant.

Gran part del mèrit el té un guió ben plantejat i que es nota treballat. Sap deturar-se als detalls importants, donar la informació justa i apel·lar a la intel·ligència del lector per fer-ne encaixar les peces d'un puzzle argumental i ambiental. I val a recordar que fugir d'allò explícit i/o dialogat té més mèrit del que sembla. Així mateix, gràficament també observem una feina important. Des del disseny en general fins el concepte de coherència estètica, tot sembla rumiat. D'altra banda, hi ha un joc evident però gens gratuït quant a la narració gràfica que sembla voler seduir el lector a través del domini del ritme visual.

En fi, una nova i grata sorpresa per part de l'editorial Dibbuks. Essent recomanable per tothom, trobe que aquest còmic us serà especialment grat si sou amants del fantàstic així com del còmic independent o d'autor estil “Luis Durán”.

Escrito por Comic Fill-in a las June 14, 2006 10:11 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?